Rakasta itseäsi… mutta MITEN?

Olet varmaan kuullut tämän ohjeen? Näitä sloganeita sosiaalinen media on pullollaan, joissa neuvotaan milloin mitäkin – ikään kuin se olisi maailman helpoin asia toteuttaa. Kuten; “Rakasta itseäsi!”, joka luultavasti vaatii useimmilta meistä lähes koko elämän mittaista harjoittelua, jos sitä ei ole oppinut jo lapsena. Sillä lapsena nämä jutut on todella helppoja oppia, jos vain lähellä on hyvät opettajat, mutta aikuisena puolestaan niiden kanssa saa kulumaan aikaa… ja monia pieleen menneitä ihmissuhteita.

Itsensä rakastamisesta puhutaan nykyisin paljon siksi, että sen on huomattu olevan edellytys sille, että voi rakastaa muita. Ja nämä yhdessä taas auttavat kestävien ihmissuhteiden muodostamisessa. Näinä aikoina kun suuri osa avioliitoista päätyy eroon, on ehkä syytäkin puhua rakastamisen taidoista. Sillä niin hassulta kuin se kuulostaakin, niin kyllä sekin on taito, jota voi opetella ja kehittää itsessään. Jos vain haluaa.

Life Coach koulutuksen aikana jouduin työstämään tätä aihetta moneen kertaan, koska itsensä arvostaminen ja rakastaminen on tärkeä edellytys, jotta voi toimia ammattimaisena valmentajana. Ylipäätään ihmisten kanssa työskennellessä, se on taito, jota tarvitaan. Sillä jos arvostamme itseämme, niin arvostamme myös muita lähellämme olevia ja se huokuu ulospäin niin, että sellaisen ihmisen kanssa on helppo työskennellä.

Muutama päivä sitten tämä aihe tuli esille kun keskustelin ystäväni kanssa puhdistus kuurista, jonka aloitin pari viikkoa sitten ja jonka ansiosta olen erityisen energinen juuri nyt. Olen kärsinyt pitkään erilaisista vatsaoireista, jotka ovat selvästi helpottaneet nyt kun olen jättänyt ruokavaliostani sokerin, viljat sekä eläinperäiset tuotteet pois. Tajusin, että tämä on ollut paras teko pitkään aikaan omalle keholle, vaikka olenkin syönyt hyvin terveellisesti jo pitkään. Samalla kun keskustelimme puhdistus kuurista, oivalsin mitä itsensä rakastaminen oikeasti tarkoittaa… Sehän tarkoittaa hyviä tekoja itselle!

Anu Pellas, feelinggood

Teot ovat minulle muutenkin tärkeämpiä kuin sanat tai niiden pitäisi ainakin olla linjassa sanojen kanssa, jos puhutaan rakkaudesta ylipäätään. Puheet menettävät hyvin pian merkityksensä, jos teot eivät vahvista niitä. Tämän vuoksi olen myös vähän vierastanut harjoituksia, joissa itseään opetellaan rakastamaan sillä tavalla, että sanotaan se peilin edessä ääneen. Vaikka tiedän, että se vaikuttaa meidän alitajuntaan, koska voimme ohjelmoida omaa mieltä uudelleen, esimerkiksi sillä tavalla.

Kuitenkin minulle, teot ovat avainsana muutokseen… ja siksi tämä 28 päivän haaste on ollut tosi merkittävä, koska tajusin, että vaikka olenkin kohdellut itseäni hyvin jo pitkään ja priorisoinut omat tarpeet monin eri tavoin, niin olen kuitenkin tietoisesti antanut itseni herkutella vääränlaisilla ruoka-aineilla, vaikka olen tiennyt, että ne eivät tee hyvää vatsalleni. Vain siksi, että en ole jaksanut opetella uudenlaista ruokavaliota.

Luulen, että tästä on jokaisen helppo löytää itsensä, sillä kukapa meistä ei joskus kohtelisi itseään huonosti, vaikka kuinka tiedämme, että “happimaski pitää laittaa itselle ensin”. Näitä esimerkkejä on lukemattomia. Omani oli ruokailuun ja fyysiseen hyvinvointiin liittyvä, mutta henkistä hyvinvointia voi myöskin laiminlyödä, toisten toiveiden tai odotusten kustannuksella. Venytämme vaikkapa työpäivää työnantajaa miellyttääksemme tai emme kehtaa vetää rajoja sille milloin olemme ystävien käytettävissä. Puhumattakaan parisuhdetta, jossa on liiankin helppo kutistaa omat toiveet ja mielipiteet, perhe sovun säilyttämisen toivossa.

Pahimmassa tapauksessa juutumme vääränlaiseen työpaikkaan tai ihmissuhteeseen, joka myrkyttää tai pienentää meitä pikkuhiljaa, vain koska emme uskalla lähteä.

Miten silloin voimme sanoa peilin edessä rakastavamme itseämme, jos samaan aikaan tiedämme, että emme kohtele itseämme hyvin, vaan tietoisesti valitsemme joka päivä huonon kohtelun tai sen vaihtoehdon, joka vähentää elämäniloa ja vaikuttaa pitkässä juoksussa negatiivisesti?

Puhdistus kuuri muistutti minulle, miltä itsensä rakastaminen todella tuntuu. Kun pesen ja pilkon aamulla hedelmiä ja kasviksia vihermehuun, niin tulen siitä hyvälle mielelle, koska näen vaivaa itseni hyväksi. Valitessani kaupasta oikeanlaisia raaka-aineita ostoskoriin,  tunnen tekeväni vastuullisia valintoja ja itsearvostukseni lisääntyy automaattisesti. Sen lisäksi, että hyvä olo vatsassa vahvistaa valintojen menneen oikein. Eikä se liity millään tavalla siihen, mitä muut minusta ajattelevat, vaan siihen, mitä itse omasta toiminnastani ajattelen, vaikka olenkin tehnyt haasteen julkiseksi. Sen tein siksi, että sain sitoutettua itseni tavoitteeseen vahvemmin, sillä tiesin, että haaste oli minulle vaikea. Mutta kiva lisäplussa on toki se, että tämän myötä moni muukin on innostunut tekemään positiivisia muutoksia omiin ruokailutottumuksiinsa!

Jokaisella meillä on oma heikko kohta, jonka muuttaminen on kaikista vaikeinta. Millä tavalla Sinä voisit kohdella itseäsi paremmin tai priorisoida tarpeesi, jotta Sinun olisi helpompi arvostaa ja rakastaa itseäsi? Voisitko tehdä jotain jo tänään?

Minun yksinkertainen resepti onkin, että tee hyviä tekoja itsellesi, niin rakastat automaattisesti itseäsi enemmän. Puhu kauniisti, mutta samalla valitse viisaasti. Sillä usein hetkellisesti joku asia voi tuntua itsensä palkitsemiselta tai arvostamiselta, mutta lopulta se johtaakin väärään suuntaan, jos siitä tulee tapa. Kuten herkuttelu tai laiskottelu. Aidosti hyvät teot ovat sellaisia, joiden tiedät pitkällä tähtäimellä johtavan parempaan fyysiseen tai henkiseen hyvinvointiin. Ja itse tiedät parhaiten, mitä ne ovat.

Ole siis hyvä itsellesi, tänäänkin! ❤

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: