Herkän ihmisen tärkein tehtävä: pysy omassa voimassa!

Kävin eilen aamulla juoksemassa kunnon syysmyräkän keskellä. Tuuli riepotteli puista tippuneita lehtiä ja roimi vettä kasvoilleni. Jostain kumman syystä tällä kertaa se sai minut vain entistä päättäväisempänä jatkamaan lenkin loppuun saakka, vaikka monesti tuollainen sää on toiminut hyvänä tekosyynä jäädä sisätiloihin. Kun palasin takaisin kotiin ja suihkun jälkeen valmistin kupin kahvia itselleni, niin olin itseeni tyytyväinen. Itsensä voittaminen tilanteissa, joissa olisi helpompaa luovuttaa, vahvistaa itseluottamusta ja voimaannuttaa. Samalla tajusin, että viime vuoden “project me” on tehnyt tehtävänsä. Ulkoiset myräkät eivät pääse enää horjuttamaan tasapainoani samalla tavalla kuin ennen, vaikka elämän tuulet välillä tuivertaa.

Anu Pellas, kahvilla

Arjessa on paljon tilanteita, joissa kysytään omassa voimassa pysymistä, varsinkin jos on herkkä vaistoamaan muiden toiveita ja tunteita. Puoliso tai ystävä voi tokaista ajattelemattomasti tunnekuohussaan, teini haastaa omassa kasvu prosessissaan tai työkaveri piikittelee ovelasti palaveripöydässä.. Puhumattakaan some maailmasta, joka on täynnä piiloviestejä, joiden miettimiseen voi käyttää illat pitkät, niin halutessaan. Herkästi tunteva ihminen on empaattinen, koska hän aistii helposti ympärillään olevien tunnereaktiot ja pystyy samaistumaan niihin. Siksi hän on ystävänä korvaamaton ja työpaikallakin usein se, jolle uskoudutaan vaikeistakin asioista tai jonka olkapäätä tarvitaan ristiriitatilanteissa. Koska toisten saappaisiin on helppo sujahtaa, niin omassa voimassa pysyminen voi olla puolestaan vaikeaa. Herkkä ihminen miettii usein jälkeenpäin sanomisiaan tai sitä, että loukkasiko hän jotakuta omalla toiminnallaan. Sillä hän on tottunut priorisoimaan sen, että muut voivat hyvin, jopa oman hyvinvointinsa kustannuksella. Eikä hän itse asiassa edes huomaa, että tekee niin.

Mutta miksi herkkä ihminen hukkaa itsensä toisten ongelmiin ja tunnetiloihin? Miksei hän vain kuulostelisi itseään ja antaisi muiden olla.

Ihmisen yksi tärkeimmistä perustarpeista on tulla hyväksytyksi ja rakastetuksi muiden silmissä. Ei ole kuitenkaan itsestään selvää, että ympärillämme olisi aina sellaisia ihmisiä, kenen taholta saisimme tuntea hyväksytyksi tulemisen tunnetta ja rakkautta, ilman ehtoja. Siksi nuorena, ennen kuin oma itsevarmuus on kehittynyt, voi herkkä ihminen ajautua kuulostelemaan liikaa ympärillään olevien ihmisten vaatimuksia ja alkaa muuttamaan itseään niiden mukaan. Hän haluaa tulla hyväksytyksi ja luulee, että sen vuoksi pitää olla jotain muuta, kuin mitä on. Lopulta hän on niin taitava siinä, että unohtaa kokonaan omat toiveensa ja luulee, että hänen tehtävänsä on olla muita varten. Tällainen ihminen kokee ja näkee itsensä muiden kautta ja tarvitsee sen vuoksi heitä lähelleen, jotta tuntee itsensä kokonaiseksi.

Kautta aikojen ihmiset ovat vertailleet itseään muihin ja joutuneet pohtimaan sitä, että minkälainen minun pitäisi olla, jotta kelpaan. Mutta tänä päivänä ulkoiset vaatimukset ovat vieläkin lisääntyneet. Yhä nuoremmat mittaavat omaa arvoaan sosiaalisen median tykkäyksillä ja kommenteilla, joka ei kuitenkaan ole kovin syvällinen väylä saada aitoa hyväksyntää. Yksi kuva tykkäyksineen elää bittiavaruudessa vain muutaman tunnin. Tinderit ja muut deittisovellukset korostavat samaa ulkonäkökeskeistä ajattelutapaa, jossa yhdellä vilkaisulla voi tehdä kuvan perusteella arvion, kuka menee jatkoon. On siis yhä tärkeämpää tuntea omat heikkoutensa ja vahvuutensa, jottei erehdy kalastelemaan tykkäyksiä tai supertykkäyksiä ja unohda kuka oikeasti on.

Elämä onneksi antaa meille tilaisuuksia muutokseen, jos vain huomaamme tilanteet ja rohkenemme toimia toisin. Viime aikoina olen huomannut, että ihmisiä pusketaan voimakkaasti kohtaamaan piilossa olevia puoliaan, joko hyvällä tai pahalla. Aika usein “hyvällä” ei riitä, vaan tarvitaan kriisi, ennen kuin ihminen on halukas pysähtymään ja katsomaan omia heikkouksiaan rehellisesti.

Minun elämässäni on ollut monia haastavia tilanteita, joissa olisin voinut jo aikoja sitten harjoitella omassa voimassa pysymistä, jos vain olisin tajunnut herkkyyteni mukautua muiden toiveisiin. Olin piilottanut sen jopa itseltäni niin hyvin vahvan kuoren alle, että elämän piti tarjota monen monta tilaisuutta, ennen kuin tartuin haasteeseen. Ihmettelin vain, miksi kohdalleni aina sattuu sellaisia ihmisiä, joiden kanssa minun pitää asettaa rajoja ympärilleni.. ja joka kerran se oli yhtä epämiellyttävää. Kunnes tajusin, että juuri siksi ne olivat tulleet kohdalleni, jotta oppisin tämän läksyn.

Kun olimme eroamassa lasteni isän kanssa, niin parisuhdeterapeutti sanoi tärkeät sanat, jotka jäivät mieleeni, vaikkei avioliittoa enää voitukaan pelastaa. Kriisi on aina uusi mahdollisuus, jos vain osaa ottaa sen niin. Sitä se juuri on.

Jos elät parhaillaan kriisin keskellä, niin tiedän, että nuo sanat eivät paljon lohduta. Eivät ne lohduttaneet minuakaan silloin, vaikka jäivätkin mieleeni. Mutta sen lupaan, että jokaisesta kriisistä löytyy aina jälkeenpäin jotain hyvää, vaikka se ei sillä hetkellä siltä tuntuisi.

Juostessani eilen syysmyräkän keskellä kävin läpi omaa elämääni ja niitä tilanteita, joissa on tuntunut, että elämä kolhii, vaikka tarkoitus onkin ollut vain töniä kasvamaan ja kehittymään vahvemmaksi. Muistin kaikki ne ihmiset, jotka ovat liittyneet noihin hetkiin ja salaa mielessäni kiitin heitä. Sillä tunnistin itsessäni uudenlaisen sisäisen voiman, joka on kasvanut vuosien mittaan heidän ansiostaan. Kiitin myös mielessäni kaikkia heitä, jotka ovat samaan aikaan kulkeneet rinnallani, kannustaen ja rohkaisten.

Vaikka tuuli pyöritti lehtiä ympärilläni ja tunkeutui takkini sisään, oloni oli lämmin ja turvallinen. Sitä on omassa vahvuudessa pysyminen. ❤

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: