Motivaatio kateissa?

AnuPellas_AnnArt_AnnaKristiina_web-40Oman itsensä motivointi ei ole aina helppoa. Ajattelin kirjoittaa siitä tällaisena kauniina keväisenä maanantaina, kun aurinko houkuttelee ulkoilemaan ja ikkunat huutaa kevään pesuprojektia.

Miten motivoida itsensä, silloinkin kun ei huvittaisi?

Olen siitä onnekkaassa asemassa, että voin nykyisin jo hyvin vapaasti itse päättää, milloin teen töitä ja kuinka paljon. Riippuen täysin omista sen hetkisistä tavoitteistani ja siitä, että haluanko kasvattaa tuloksiani vai en. Ja silloin omaa motiivia kysytään vieläkin enemmän. Jos ei ole taloudellista pakkoa tehdä töitä, niin motiivin täytyy löytyä jostain muualta.

On tutkittu, että paras motiivi, joka kantaa usein menestykseen saakka, on epäitsekäs. Tarve muuttaa maailmaa paremmaksi tai auttaa muita ihmisiä jollain tavalla. Eli syvemmäksi motiiviksi ei usein riitä vain oman hyödyn tai taloudellisen menestyksen tavoittelu. Poikkeuksiakin tuntuu kyllä löytyvän ja niitä meistä jokainen on nähnyt ympärillään. Itse uskon, että heidän saavuttama menestys on lopulta hyvin tyhjää – vain rahaa, joka ei tuo onnellisuutta. Mutta voihan olla, että olen myös väärässä.

Mikä voisi olla Sinun motivaatiosi? Se “miksi”, jonka takia tunnet omat työsi mielekkääksi ja tärkeäksi. Vai teetkö sitä vain palkan vuoksi?

Jos motivaatio on hukassa, niin ihan ensin on hyvä miettiä, että olenko ylipäätään oikeassa työssä?

Ihminenhän muuttuu vuosien varrella ja sanotaankin, että noin seitsemän vuoden sykleissä muutosvaihe on suurimmillaan. Lähes kaikki varmasti tunnistaa tuon tunteen, kun tulee tarve vaihtaa työpaikkaa tai ympärillä olevia ihmisiä.. Hämmästyy, että miten joskus onkaan valinnut sellaisia asioita ympärilleen, kun ne eivät tunnu enää palvelevan ollenkaan. Ja kysymys on vain ihan luonnollisesta muutoksesta, joka kuuluu elämään.

Nykyisin tuota muutoksen sykliä on helpompi kuunnella, kun on ihan normaalia vaihtaa työpaikkaa vielä aikuisenakin tai opiskella uuteen ammattiin. Emme ole yhtä sidottuja suvussa kulkeneisiin ammatteihin tai vanhempiemme toiveisiin, jolloin olemme vapaampia kuulemaan omia haaveitamme ja toteuttamaan sitä omaa elämäntehtävää, joka jokaiselle löytyy, jos vain uskaltaa omaa sisintään kuunnella.

Jos olet tällaisen muutoksen keskellä, niin tee lyhyt yksinkertainen tehtävä. Ota kynä ja paperia ja kirjoita siihen oma unelmapäivä. Työpäivä, johon liittyy myös ne muut tärkeät elementit onnelliseen elämään. Oma terveys ja ihmissuhteet. Millainen tuo unelmapäivä olisi, jos kaikki elementit olisivat kohdallaan? Kuvaile sitä tarkasti ja tunteella – heittäydy unelmoimaan. Ilman rajoja.

Sen jälkeen voit miettiä, miten asiat juuri nyt ovat – millaisia muutoksia pitäisi tehdä, jotta suunta olisi oikea ja veisi kohti tuota unelmapäivää? Joskus ne eivät ole edes niin kovin suuria asioita… mutta uskallathan silti unelmoida 😉

Muutoksen keskellä voi riittää myös pieni uudistuminen tai asioiden tekeminen hieman eri tavalla. 

Sillä joskus muutoksen kaipuu voi viedä meidät myös täysin raiteiltaan – varsinkin, jos olemme liian pitkään yrittäneet hiljentää sen sisäisen äänen ja vain jaksaa samalla, vanhalla kaavalla. Tällöin tekee mieli heittää koko vanha elämä romukoppaan, vaikka siellä voisi olla myös jotain säilytettävää. Jos vain osaisi irrottautua jostain vanhasta kaavasta ja uusiutua. Kokeilla uudenlaista tapaa työskennellä tai tehdä muutoksia elämän muihin osa-alueisiin.

Jos kuitenkin kysymys on vain hetkellisestä motivaation hukkumisesta, eikä tarpeesta totaaliseen muutokseen, niin silloin hetkellinen irtautuminen vanhasta kaavasta voi auttaa jo paljon. Huomaan itse, että minulle on erittäin tärkeää ideoida uusia tapoja omaan työhön tai kehittää asioita – ja se tapahtuu parhaiten niin, että rikon totuttuja kaavoja tai teen jotain ihan erilaista esimerkiksi vapaa-ajalla, jolloin saan uusia uomia omiin ajatusmalleihin.

Irtiotto arjesta voi olla melkein mitä vain – kunhan se ei ole sitä samaa, jota vuosikaudet olet tehnyt. Samojen ihmisten kanssa 🙂 

Käy eri ruoka-kaupassa, vaihda huonekalujen järjestystä, tee viikonloppuloma kaupunkiin, jossa et ole koskaan ollut – vaikka se sitten olisi Rauma.. Kokeile uutta harrastusta, käy teatterissa tai baletissa. Tutustu uuteen ihmiseen kassajonossa! Keinoja on lukemattomia eikä ne kaikki edes maksa mitään. Vaatii vain kekseliäisyyttä ja uskallusta.

Sen lisäksi ihan paras keino löytää oma työmotivaatio näin aurinkoisena maanantai-aamuna, on vain aloittaa. Tehdä to-do-lista ja tarttua toimeen. Miettimättä huvittaako tai jaksaako.. Ja hetken päästä huomaankin jo töiden vievän mukanaan.

Aurinkoista ja reipasta viikkoa,

Anu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: